Gotowi na pokaz kulinarnej sztuki? A więc zaczynajmy!

Gotowi na pokaz kulinarnej sztuki? A więc zaczynajmy!

Croque Monsieur z Polędwicą z Wadowic w wersji Mini

Wzywa Was kulinarny świat elegancji i wyrafinowanego smaku! Dziś chcemy się z Wami podzielić wyjątkowym przepisem na Croque Monsieur z niezwykle aromatyczną Polędwicą z Wadowic w wersji Mini. To połączenie klasycznej francuskiej receptury z polskim akcentem, które zachwyci Wasze podniebienia swoją harmonią smaków i delikatnym, rozpływającym się w ustach serem.

Czas Przygotowania 15 mins Czas całkowity 15 minut Trudność: Początkujący Temperatura gotowania: 180  °C Porcje: 2 Najlepsza pora roku: Zima

Składniki

Gotowi na pokaz kulinarnej sztuki? A więc zaczynajmy!

Film
Wyłączono Włączono

Sposób przygotowania:

  1. Krojenie Polędwicy z Wadowic

    Kroimy Polędwicę z Wadowic w wersji Mini od Dobrowolskich na średniej grubości plastry i odkładamy.

  2. Przygotowanie sosu

    Zabieramy się za przygotowanie sosu beszamel. Na rozgrzaną patelnię z głębokim dnem dodajemy masło klarowane i mąkę – tworząc zasmażkę. Całość mieszamy miotełką do połączenia składników. Kolejno stopniowo wlewamy zagotowane mleko z liśćmi laurowymi (które niwelują w sosie smak mąki). Bardzo szybko mieszamy nie doprowadzając do stworzenia się grudek. Po uzyskaniu gładkiej i gęstej konsystencji dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową i delikatnie mieszamy. Gotowy sos przelewamy do miski.

  3. Pieczenie

    Następnie włączamy piekarnik na 180 °C (termoobieg). W czasie jego nagrzewania, na dużej, rozgrzanej patelni tostujemy nasze pajdy chleba na oliwie z oliwek z solą i pieprzem.  Przypiekamy z obydwu stron. Odkładamy podpieczone pajdy i kroimy ser na plastry. 1/3 kawałka ścieramy na tarce na drobne wiórki.

    Podpieczoną pajdę chleba smarujemy wyrazistą musztardą dijon, na niej układamy plasterki Polędwicy z Wadowic w wersji Mini od Dobrowolskich. Na wierzch układamy plasterki sera. Całość podpiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Wyciągamy podpieczoną pajdę z dodatkami, polewamy sosem beszamelowym i przykrywamy drugą, podpieczoną pajdą chleba, całość delikatnie dociskamy i smarujemy od góry sosem beszamelowym, który posypujemy startym serem. Ponownie wkładamy kanapkę do piekarnika do momentu delikatnego podpieczenia wierzchniej warstwy sera.

  4. Dekoracja

    Po wyciągnięciu posypujemy kanapkę ulubionymi świeżymi ziołami, przekrawamy na pół i z przyjemnością delektujemy się jej wyśmienitym smakiem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 300

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 500kcal

Żelazo 20 mg
niacyna 30 mg
witamina B12 5 mcg
selen 6 mg

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Notatka

Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt

Słowa kluczowe: kolacja

Czy już wykorzystano ten przepis?

Karta Przepisów zasilana przez WP Delicious

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *