Gotowi na pokaz kulinarnej sztuki? A więc zaczynajmy!
Croque Monsieur z Polędwicą z Wadowic w wersji Mini
Wzywa Was kulinarny świat elegancji i wyrafinowanego smaku! Dziś chcemy się z Wami podzielić wyjątkowym przepisem na Croque Monsieur z niezwykle aromatyczną Polędwicą z Wadowic w wersji Mini. To połączenie klasycznej francuskiej receptury z polskim akcentem, które zachwyci Wasze podniebienia swoją harmonią smaków i delikatnym, rozpływającym się w ustach serem.
Składniki
Gotowi na pokaz kulinarnej sztuki? A więc zaczynajmy!
Sposób przygotowania:
-
Krojenie Polędwicy z Wadowic
Kroimy Polędwicę z Wadowic w wersji Mini od Dobrowolskich na średniej grubości plastry i odkładamy.
-
Przygotowanie sosu
Zabieramy się za przygotowanie sosu beszamel. Na rozgrzaną patelnię z głębokim dnem dodajemy masło klarowane i mąkę – tworząc zasmażkę. Całość mieszamy miotełką do połączenia składników. Kolejno stopniowo wlewamy zagotowane mleko z liśćmi laurowymi (które niwelują w sosie smak mąki). Bardzo szybko mieszamy nie doprowadzając do stworzenia się grudek. Po uzyskaniu gładkiej i gęstej konsystencji dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową i delikatnie mieszamy. Gotowy sos przelewamy do miski.
-
Pieczenie
Następnie włączamy piekarnik na 180 °C (termoobieg). W czasie jego nagrzewania, na dużej, rozgrzanej patelni tostujemy nasze pajdy chleba na oliwie z oliwek z solą i pieprzem. Przypiekamy z obydwu stron. Odkładamy podpieczone pajdy i kroimy ser na plastry. 1/3 kawałka ścieramy na tarce na drobne wiórki.
Podpieczoną pajdę chleba smarujemy wyrazistą musztardą dijon, na niej układamy plasterki Polędwicy z Wadowic w wersji Mini od Dobrowolskich. Na wierzch układamy plasterki sera. Całość podpiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Wyciągamy podpieczoną pajdę z dodatkami, polewamy sosem beszamelowym i przykrywamy drugą, podpieczoną pajdą chleba, całość delikatnie dociskamy i smarujemy od góry sosem beszamelowym, który posypujemy startym serem. Ponownie wkładamy kanapkę do piekarnika do momentu delikatnego podpieczenia wierzchniej warstwy sera.
-
Dekoracja
Po wyciągnięciu posypujemy kanapkę ulubionymi świeżymi ziołami, przekrawamy na pół i z przyjemnością delektujemy się jej wyśmienitym smakiem.
Wielkość porcji 300
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 500kcal
- Żelazo 20 mg
- niacyna 30 mg
- witamina B12 5 mcg
- selen 6 mg
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Notatka
Nasze produkty możesz znaleźć m.in. w sieciach: Delikatesy Centrum, Stokrotka, Groszek, Lewiatan, Społem, Jubilatka, Piotruś Pan, Spar, Euro, Cezar, E.Leclerc, HITPOL, Nasz Sklep, Passa, Zielony koszyk, Gram, Wegar, Tradycja&Jakość, Polska Grupa Zakupowa Kupiec, Tomi Markt